NF2 – Küzdelem a fáradtsággal

Az NF2-vel küzdő emberek gyakran számolnak be fáradtságról vagy extrém fáradékonyságról. Ez az állapot gyakran követi az agydaganat kezelését és folytatódhat még a műtétből való teljes felgyógyulás után is. 

Van némi bizonytalanság a pontos okot illetően, és számos feltételezés. Egyes kutatók úgy gondolják, hogy a fáradtság azzal az energiával függhet össze, amire a testednek szüksége van a betegségből gyógyuláshoz vagy az azzal való megküzdéshez. Mások meg úgy gondolják, hogy az idegrendszeren át továbbított jelek elakadásával kapcsolódhat.
Egy alacsony vérsejtszám, az alvászavarok, a depresszió, a rossz táplálkozás, a fertőzés vagy a gyógyszerek mellékhatásai mind hozzájárulhatnak ezekhez az érzésekhez. 

A fáradtság tünetei nem jelei annak az állapotnak, amelyikben „fáradtnak érezzük magunkat”. A fáradtság hirtelen kezdődhet, felemésztheti az összes energiádat, a szundikálás (ok) nem segíthetnek, s fizikálisan és emocionálisan is kimerítheti az NF2-től szenvedőt és a családját is. Ha ezt a fajta extrém fáradékonyságot éled át, keresd fel az orvosodat, mert egyszerű vizsgálatokkal azonosíthatják azt a problémát, ami azután egyébként kezelhető is. 

Íme néhány segítő ötlet ahhoz, hogy hogyan kontrolláld a fáradtság tüneteit:
  • Dolgozd ki a saját „energia-megőrzési programodat”! A valóban fontos feladataidat különítsd el azoktól, amelyek még várhatnak.
  • Vezess naplót, hogy legyen nyilvántartásod a fáradtságod mértékéről, és hogy kideríthesd, mi fokozza azt.
  • Mérsékelten „nyüzsögj” napközben, hogy megmaradjon Benned az aktivitás a napnak arra a részére, amikor több energiára lesz szükséged. Hanyagold azokat a feladatokat, amiket nem kell naponta elvégezned.
  • Fogyassz étvágyfokozó élelmiszereket! A tésztafélékben lévő szénhidrátok, a friss gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk hosszútávon biztosítanak energiát.
  • A mérsékelt mennyiségű testmozgás segíthet az energiaszinted növelésében. Keress egy barátot, és sétálj vele. Ő majd bátoríthat, ha le akarnál állni.
  • Kérdezd meg az orvosodtól, hogy kezelhető-e gyógyszerekkel a fáradtságod. Amellett, hogy az orvos feltárja a fáradtság új gyógyszeres kezelési lehetőségeit, a fáradtság mértékről is információt kaphat.
  • Ha egy barát vagy szomszéd megkérdezi, hogy miben segíthet, mondd meg neki.
  • Próbálj meg zavartalanul aludni! Naponta ugyanabban az időpontban feküdj le és ragaszkodj egy szokásos rituáléhoz. Ez jelzés lesz arra, hogy ideje elaludni.
  • Beszélj a családoddal, a barátaiddal és a munkatársaiddal azért, hogy támogathassanak.
Forrás:
The Neurofibromatosis Association