Covid oltás ismertető

 

Három fontos kérdés van az NF és a Covid kapcsán:

1) Vajon nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve az NF-es érintettek, mint a nem betegek?

Nincs arról tudomásunk, hogy az NF-fel érintettek hajlamosabbak a coronavírus-fertőzésre, mint mások. (Ahogyan ez igaz az influenzára, vagy más légúti vírusfertőzésekre is.)

A megelőzéssel kapcsolatosan ugyanazokat az elveket kell betartaniuk, mint mindenki másnak. https://koronavirus.gov.hu/megelozes

2) Súlyosabb lefolyású-e az NF-es érintettek koronavírus-fertőzése, mint másoké?

Erre sem utal semmilyen eddigi tapasztalat.

Azok, akiknek súlyos gerincferdülésük van, vagy nagy plexiform neurofibrómáik vannak a mellüregben és emiatt a tüdő-működésük korlátozott, esetleg nagyobb veszélyben lehetnek, ha a vírus a tüdejüket megfertőzi.

Esetleg az idősebb NF-betegek között lehetnek olyanok, akiknek a tüdő működése eleve károsodott, ők szintén lehetnek veszélyeztetettebbek.

Általában az idősebb érintettek nagyobb eséllyel lennének súlyosan betegek, éppen úgy, mint a nem-NF-es páciensek.

3) Kaphatnak-e oltást?

Természetesen kaphatnak oltást, sőt kifejezetten javasolható, hogy oltassák be magukat!

Az EMA (Európai Gyógyszer Ügynökség) nem fogalmazott meg külön ajánlást a ritka betegséggel érintett csoportok részére, ezt a kérdést nemzeti hatáskörben hagyta.

A vakcinák tesztelésekor nem végeztek vizsgálatokat különböző ritka betegcsoportokon, de a sok (több millió) világszerte beoltott ember között szükségképpen voltak ritka-betegek és így NF-es érintettek is. Semmi nem utal arra, hogy valamelyik oltással mellékhatások jelentkeztek volna, vagy amitől mindenki fél, hogy esetleg az alapbetegséget súlyosbította volna.

Mivel a legtöbb és legpontosabb adat a Pfizer vakcinájával érhető el, ezért kívánatos lenne, ha lehetőleg ezt kapnák meg az NF-es érintettek is.

Hazai ajánlás az onkológiai betegek részére érhető el, ami hivatkozható és használható a rákhajlammal járó NF esetén is.

https://onkol.hu/tajekoztato_onkologiai_betegeknek_a_covid-19_elleni_vedooltasrol/

Általános tájékoztató az oltás előtt:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mit-kell-tudni-regisztralt-legidosebbek-es-60-ev-alatti-kronikus-betegek-oltasarol

A Pfizer vakcina alkalmazási előirata:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwidt82umZHwAhWLjqQKHcfaA3QQFjAAegQICBAD&url=https%3A%2F%2Fwww.ema.europa.eu%2Fen%2Fdocuments%2Fproduct-information%2Fcomirnaty-epar-product-information_hu.pdf&usg=AOvVaw0a9icPsmxGWe5DxJkTj_JU

Felhasznált információk:

https://nervetumours.org.uk/help/neurofibromatosis-covid-19-coronavirus

https://www.nf-patients.eu/covid19-vaccination-for-nf-patients/

https://www.nf-patients.eu/covid-19-situation-for-patients-with-nf/